Saturday, October 15, 2011

sebulan di atas debu



Alhamdulillah. Akhirnya ana dapat meng’update’ blog ini yang telah lama kehilangan tuan. And syukur yang tak terhingga juga kerana hari ini genap sebulan ana berada di bumi Mesir. Macam tak percaya je dah sebulan kaki ni berpijak di atas debu Mesir. (15/9-15/10)

Walaupun baru sebulan, banyak benda yang dapat ana perolehi kat sini. Kat sini bukan ada pyramid je ye.


kehebatan Allah memberikan mereka kebolehan membina pyramid-subhana Allah


di bawah terik mentari

Macam yang senior2 cakap, perkataan mesir (*in jawi ) terbentuk dari perkataan: mehnah/musibah,sabar, dan reda.

Mim=mehnah/musibah
Sad=sabar
Ra=reda


Kesahihannya waallahu’allam… tapi berdasarkan pengalaman 1 bulan ni memang terbuktilah perkara2 ni amat perlu sangat diamalkan kat sini




Kadang2 terpikir juga, mak dengan abah ana mesti tak percaya ana berada kat tempat yang macam ni. Sebab keadaan kat sini amatlah sangat berbeza dengan Malaysia. Ramai orang kat KL cakap kat KL adalah kota raya yang sesak,kat sini lagi sesak. Nak kata pemandu kat Malaysia bawa kereta extreme,kat sini lagi extreme. So to all Malaysian,u have to be proud to be Malaysians.



Hidup kat sini tak boleh nak demanding sangat. Sebab kat sini kitalah mak and abah yang menjaga anaknya.

Okaylah kita tukar topic pulak (tentang apa yang best kat sini)

Biasalah manusia kalau ada yang buruk dengan yang baik, mesti yang buruk lagi nampakkan? Itulah manusia. Analah yang berada di kalangannya. ^_^

Nak tahu apa yang best kat sini…
1.    1.   Makanan yang amat sedap. *rindu masakan mak yang lagi sedap.


nilah antara makanan yang menjadi kegilaan kawan2 ana

asian food in egypt-chinese food

nasi mandi namanya



12.       Tanah kat sini pernah dipijak oleh para anbiya and ulama’.
-seriously amat bersyukur dapat menimba ilmu kat bumi Mesir ni.

13.      Tengok orang arab yang teruja kita boleh cakap ammi mesir.

-even tak adalah lancar mana.

14.      Masak sendiri. *even tak adalah sedap mana.

15.      Roti yang pelbagai. *pengemar roti tegar

16.   Bowling *perkara yang selalu ana wat ngan family ujung minggu

bersama ahli beit 

my ahli beit wif akak masulah kami

menunggu giliran ^_^

sme je dengan lane kat Malaysia

ana wif one.

group kami junior ngan senior


77.      Pergi jalan2 dengan group member wif akak2 fasi yang sporting abes
--Alhamdulillah kami dapat group terbaik untuk AHLAN ASU ‘11

my group wif akak2 fasi

di taman al-azhar

serba sikit pemandangan di taman al-azhar




1.      And so on…..

Dengan segala benda yang best and tak best kat atas muka bumi ni, harapnya dapat menjadikan kita seorang manusia yang lebih bersyukur dengan segala yang dikurniakan.

Itu sahaja buat kali ni.
Wallahu’allam (^_^)

















3 comments:

nurafiqah airil said...

wah, bestnya. Bowling tu yg paling tak tahan uh. Pergh. All the best cep kt sana. Nt bole la ajar ckp ammi mesir na.. Hehe. =)

Nur Asyiqin Aiman said...

Alhamdulillah best...mmg pun...kita sendiri pun terkejut kat sini ade bowling... thanks ye.. Insya Allah, tu pun kalo dah terer..

adibafifi93 said...

selamat berjaya d bumi mesir.kekalkan diri kita dlm tarbiah agar x tersasar dari jalan menuju mardhatillah.insyaAllah.