Thursday, February 24, 2011

ada apa dengan KISAS ????

apa yang ada kat KISAS ye??

masa mula2 aku menjejakkan kaki kat bumi nih aku telah disumbatkan dengan  
5 UNIQUE THINGS IN KISAS
  1-tarbiyah islamiyah
  2- bi'ah solehah
  3-teachers
  4- friends
  5- ukhuwah


ah layan je lah..mmg 'UNIK' pun..tu pendapat aku mula2..sebab bagi aku benda tuh x yah mention pun x pe..
sebab ianya naturally berlaku..huh

kalau nak  diikutkan mula2 aku mmg x nk pergi sekolah nih walaupun org cakap sekolah ni bag0s ke ape..
tapi lame2 bila pk kan mak n abah, pujukkan kawan gad0h aku, Fatimah Az-Zahrah ... aku pun buat lah keputusan yang aku sendiri tak sangka...
aku was-was gak nak gi ke x..aku pun wat lah solat istikharah..x igt bape kali tp byk kali lah jugak..
tapi hati aku still x tenang..aku just rasa camnih "pergi jelah aku boleh gak tahu bagus ke x sekolah nih"
sebelum pergi tuh aku ngan timah dah wat rancangan dah nk ambil fail hijau...nnti boleh satu rumah *hal ni kitaorg dah korek dari akk maahad yg gi kisas ..aku pun gembira lah..janji ada orang skali ngan aku..mmg ramai kot dak SMKA MAAHAD HAMIDIAH   dapat sekolah nih..tapi tak sume lah pergi..org sll cakap kalo dak maahad je mesti dpt tawaran kisas punyer~*yeke..siyes mgarut ..ade je dak maahad batch aku gi saser,mrsm,sbpi..
dekat 17 org kowt dak maahad masuk kisas..n aku pun mulakan lah perjalanan baru aku kat sana..


dekat 7 bulan jugak lah aku merintih nak tinggalkan sekolah nih..tapi kata2 sorang sahabat aku nih selalu je blegar kat kepala aku nih,,,Izyan Zahirah

"walau apa2 pun cecep kita kena buktikan kat dorang yang kita tak mudah patah semangat...ko n dak2 laen takkan patah balik maahad...kita x boleh nak ubah kputusan kita..sebab Allah tahu yang lebih baik" 

Nak dijadikan cerita masa hari first day nak perhimpunan kat dewan Al-Mutaqin  wa Musaqaffin ...
"Ya Allah aku pernah mimpi benda nih kat sini .. entah2 memang Allah dah tentukan kisas yang lebih baik kat aku...terimalah hati"

 nilah kuasa Allah ...di Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya..tup2 aku dah pun abeskan perjalanan aku kat bumi waqafan tuh..


masa mula2 masuk dorm aku jumpa ngan sorang budak nih..NOR INSYIRAH HAMDAN..
first2 impression aku kat dak nih"gler kecoh..aku igt x berkesempatan lah nak jumpa dak2 camnih kat kisas"
rpe2nya mostly dak dorm aku camtuh...org selalu cakap dak kisas nih susah nak dibawak kawan..
klu nak cakap rse macam ckp ngan dinding..klu jalan ngan dorang mesti jalan tunduk sampai langgar tiang..
tanggapan tuh perlu dibuang jauh2..dak2 kisas nih sbnrnya boleh kawan ngan sume orang..okey~

 
kat KISAS nih macam2 benda yang aku belajar..
belajar cara nak hidup..macam2 benda yang berlaku kat aku masa kat sini..
Alhamdulillah aku ada kawan yang sentiasa ada masa au susah n senang~
 especially MIRA IDRIS-QOI-NAB-FARAH-TIMAH-PAAN-UMI-AINUR-INSYIRAH
 thanx korang jadi kawan aku~moga2 kita jadi kawan dunia akhirat~ameen 


bila kat kisas aku belajar utk jadi sorang yang tabah...sabar dengan kerenah orang n macam2 agy..
tapi aku jadi kuat bila ingatkan MY BFF kat maahad,HUMAIRA MAHPA~
*sebelum aku kuar kite org ade wat perjanjian..spe2 antara kite yg kuar kene nyanyi lagu
"UNTUKMU TEMAN"
tyme tuh tuhan je tau betapa pilunya hati ni...tp aku x nanges p0n ary tuh sebab aku nak tunjukkan kat kawan2 aku yang aku kuat...n ni keputusan aku...smpi mo0n tanya aku
"cecep ko x sedih ke tinggalkan kita orang?"
Tuhan je yang tahu apa ada kat hari aku ni..mmg susah nak luahkan ngan kata2


back to d story..
kisas nih tempat yang best kalau org pandai hargainya..aku mula2 x sedar sangat tapi nak akhir2 F5 barulah rse sedih je nak tinggalkan kisas-kawan2-F11-mama n kaq ita-'abbas'-
syukur jugak aku sedar-BETTER LATE THAN NEVER KAN???-
aku sebenarnya  susah nak katakan apa yang ada kat kisas...spe yang pernah ada kat bumi ni mmg tau apa yang aku rse..


cuma satu benda je yang aku 'suke' sgt pasal kisas nih-MUSLIMEEN-
kat maahad dulu bukannya x de dak laki ade je tapi yang bag0s nya dorang nih ...
dorang x suke mas0k campur hal put3...janji ko x kaco idup aku sudah..
kat maahad pergaulan laki pompuan terjaga jugak...sme je environment dye ngan kisas..
cuma satu masalah yang kronik muslimeen suka sebok hal muslimat...
aku b0san...bagi akuh tu je yang paling tak best kat kisas..
memang lah kita sebagai manusia perlu saling teg0r menegor tapi...kalau benda remeh p0n nak menyeb0k bukan ke di namakan 'king control'..ape2 pun thanx atas nasihat yang membina...


till now~kalau ada ape2 agy yang nk diceritakan nnti aku p0st..
*for me tarbiyah islamiyah kat kisas mmg superb~tapi agak berat la...agy2 silibus usrah


miss all them..hope kita sume dpt jumpa agy

F 11=11A+~ameen

6 comments:

murshidah mohd razali said...

yeah, kisas the best..n xsuke muslimin king control itu~ =)

azlynfauzi said...

maahad ke, kisas ke, yg penting: manusia spesies apa yg kte jadi selepas tu.
;)

p/s: jgn x jd manusia dah la. :)

-hamidian yg (juga) syg kat skola-

kawangadoh said...

hekhek... cecep tabah mengharungi kepayahan hidup bersame teman2

kawangadoh said...

hekhek... cecep tabah mengharungi kepayahan hidup bersame teman2

minum halludba said...

MAAHAD, KISAS.... MANA LEBIH BAIK?? BUDAK TU SENDIRI TENTUKAN...

soya bean 4eva said...

murshidah:hahaha...yes kisas mmg best bg org yg myedarinya..

azlyn:yeah~u r right..but people can change if the environment change...but with iman and islam we can be a good person..InsyaAllah..

kawan gadoh:mmg tabah harungi hidup dengan nasihat korang...thanx yeAh~

halludba:yeah betol tuh...kita sendiri yg akn tentukan hala tuju kita..